NVDK congres 2015

Centraal Station Dagbehandeling
Veel medische metrolijnen maken hier gebruik van
19 november 2015, Reehorst Ede

Het jaarlijks congres van de NVDK had als titel ‘’Centraal Station dagbehandeling’’ in 2015. Niet bedoeld als dé centrale locatie van waaruit alles wordt gecoördineerd, maar meer als schakelpunt voor meerdere disciplines en afdelingen. In de gecompliceerde wereld van de zorg is het alleen nog maar mogelijk om in goede samenwerking met die andere disciplines en afdelingen het beste voor de patiënt te kunnen bieden. We willen onze gasten aan het congres een praktijkgericht programma aanbieden, een bijeenkomst ‘voor en door de professionals’. Een programma waar al die multidisciplinaire elementen aan bod komen.

Zo was er een blok (wagon 1) waarin enerzijds de logistieke en (integrale) capaciteitsplanning aan bod kwam, maar ook verhandelingen over een teruglopende vraag naar dagbehandeling en een best practice over borstkankerchirurgie.

Daarnaast (wagon 2) een divers blok waarin Crew Resource Management voor een afdeling Dagbehandeling wordt behandeld zowel voor de operatiekamers als de verpleegafdeling. Vervolgens kwam de positie van de Oncologische Dagbehandeling aan bod. En afsluitend hadden wij VGZ gevraagd om aan de professionals te vertellen welke kwaliteitsindicatoren zij van belang vinden vanuit het perspectief dat zij de beste zorg voor hun verzekerden willen inkopen.

Wagon 3 stond in het teken van de ledenvergadering en de presentatie van een onderzoek waartoe de NVDK opdracht heeft gegeven om haar eigen plaats en positie voor de toekomst te gaan bepalen.

We sloten af in wagon 4 met een presentatie over (specialistische) thuiszorg na een dagbehandeling en een over anesthesie op locatie. Dit laatste gaat verder dan alleen maar anesthesie buiten de OK, zoals praktijken waarbij de arts meerdere locaties bezoekt om anesthesie te geven.